Köpa en blandrashund

Om du funderar på att köpa en blandrashund så har du säkert upptäckt att det finns många olika hundar att välja mellan. Det finns ca 300 renrasiga hundar och när man korsar dessa blir det en mängd olika blandrashundar. Den som är bra på statistik kan säkert beräkna antalet möjliga kombinationer.

Väljer man sedan att även korsa vidare, dvs para en blandrashund med en annan så blir antalet möjliga varianter oändligt. Så…. valet av hund är inte alltid så lätt!

Att köpa en renrasig hund

Att köpa en renrasig hund innebär att du köper en hund som du kan se härstamning på och som sannolikt har föräldrar som är kontrollerade utifrån den rasstandard som finns i Svenska Kennelklubben. Detta ger en viss trygghet – du vet mer om den hund du köper. Det kan kännas säkert, men är dock ingen garanti för att du får en helt frisk hund. En del av de renrasiga hundarna dras med ärftliga fel.

Dessutom förekommer det också att vissa rasföreträdare lovordar sin egen ras enormt mycket, vilket gör det svår för dig som valpköpare att se vilken ras som egentligen är bäst för dig. Viktigt är att du inte väljer efter utseende utan mer efter vad denna eller dessa raser är gjorda för. Exempel: Är du en friluftsmänniska så kan du ha en aktiv hund men är du mer sofftypen så är det viktigt att du skaffar en ren sällskapshund som kanske nöjer sig med kortare promenader.

köpa en blandrashund

Att köpa en blandrashund

När du köper en blandras gäller det att själv ha bra koll på läget. Du har inte rasklubb eller kennelklubb att luta dig mot. Du måste vara försiktig och använda ditt sunda förnuft. Här kommer lite grundläggande tips.

  • Försök få träffa mamman och pappan till valpen. Verkar de friska och trevliga i temperamentet?
  • Titta noga: ser valpen frisk och pigg ut? Köp aldrig en valp för att du tycker synd om den.
  • Kräv att valpen är veterinärbesiktigad, vaccinerad, avmaskad och ID-märkt.
  • Gör ALLTID upp ett köpeavtal som tydligt visar vem säljare och köpare är.
  • Köp aldrig en valp från en säljare i bil. Åk hem till valpsäljaren så att du vet varifrån valpen kommer – då undviker du de mest oseriösa säljarna. Du ser också var valpen tillbringat sina första veckor i livet. Men det är också viktigt att veta var säljaren finns om du vill kontakta honom/henne i efterhand om du skulle ha några frågor.
  • Köp aldrig en hund av en ingivelse. Fundera ordentligt innan du bestämmer dig för att skaffa hund. Du binder upp dig för 10-15 år framöver.
  • Köp aldrig en hund som är yngre än 8 veckor. Valpen behöver sin mammas trygghet och får inte ryckas upp ur sin trygga miljö för tidigt. Den riskerar då bli otrygg och kanske också sjuk.

Lämna en kommentar