Var hittar man blandrasvalpar?

Fråga: Var söker man bäst efter tilltänkta och kommande blandrasvalpar?? Var hittar man blandrasvalpar? Har ni några tips?

Hej,
Frågan om var det är bäst att söka efter blandrasvalpar är inte helt enkel att besvara. Vi skulle vilja rekommendera er följande:

1. Har ni någon i er bekantskapskrets som är på väg att ta valpar på sina hundar?
Att hitta en blandrashund via släkt eller nära bekanta tycker vi är det säkraste sättet att köpa blandrasvalp. Du kan få chans att träffa både tik och hanhund och också tidigt få komma och titta på valparna när de kommit till världen. Du kan aldrig få någon garanti att få en helt frisk hund (den garanti kan ingen uppfödare ge – inte heller de som föder upp renrasiga hundar) – men om du köper av någon i bekantskapskretsen är sannolikheten att du råkar ut för en oseriös uppfödare betydligt mindre. Man säljer inte gärna en dålig hund till någon man känner.

2. Om du inte känner till någon som har valpar på gång kan du aktivt sprida ut att du söker en blandrashund.Använd ditt nätverk! Berätta på middagar och för kompisar att du aktivt söker efter en hund (ange dina kriterier, storlek, typ m.m.) Är du ihärdig och har lite tur så hittar du efter ett tag en hund via en bekants arbetskamrats släkting eller liknande. Detta alternativ ger en liknande säkerhet som beskrivits under 1 ovan.

3. Ett annat alternativ är att tala med hundägare på stan. Ibland kan du få veta var de köpt sin blandrashund. Kanske kan det vara fler valpar på gång? Detta ger kanske inte samma ”garanti”, men när du ser hur en valp/hund ser ut och också får chans att fråga en valpköpare om uppfödaren är seriös så vet du faktiskt en hel del mer än om du ringer på en annons.

4. Om du vill hitta en hund snabbt eller känner att du inte vill leta bland vänner och bekanta finns det en stor annonsmarknad i tidningar och via Internet att tillgå. Här gäller det att vara försiktig och använda sitt sunda förnuft när man handlar valp. Valpen ska vara minst 8 veckor. Köp aldrig hund direkt från en bil. Köp inte från någon som enbart lämnar ut sitt mobilnummer. Se till att veta vem uppfödaren är (namn, adress). Valpenska vara veterinärbesiktigad (krav för att du ska kunna försäkra din valp) och att du få kvitto/köpeavtal så att du kan styrka att du är ägare till hunden. Valpen bör också vara ID-märkt och vaccinerad – det är bra om det är gjort men dock inte nödvändigt. Detta kan du göra själv om det inte redan är gjort. Gör upp med säljaren så du vet vad som ingår i valpköpet.

5. Via organisationen Blandis (www.blandis.se) förmedlas blandrasvalpar. Huruvida de blandrasvalpar som förmedlas via Blandis är bättre eller sämre än andra blandrasvalpar kan man diskutera. Det bör finnas mer kontroll på uppfödarna som förmedlar valpar via Blandis. Valpkullsförsäkring är också något som rekommenderas för uppfödare i Blandis, vilket är en fördel för dig som valpköpare. Dock är inte alla valpkullar som förmedlas via Blandis valpkullsförsäkrade – så kolla med uppfödaren vad som gäller. TIlläggas bör att det också finns blandrasvalpar utanför Blandis som är valpkullsförsäkrade.

6. Ett annat alternativ som man ibland glömmer bort kan vara att vända sig till organisationer som omplacerar hundar. Då kan du hitta en hund som kommit upp i vuxen ålder, som är rumsren och har slutat tugga sönder saker, som kanske haft det svårt och som behöver få en andra chans i livet. Detta kan vara ett bra sätt att få en trevlig hund, men du får också räkna med att det kan kräva mycket tid, tålamod och kärlek. Men å andra sidan kräver också en liten valp detta åtminstone under sitt första levnadsår……

Hoppas att ni hittar en riktigt trevlig blandrashund!

Vänliga hälsningar

Webmaster
Blandras.se

Lämna en kommentar